Zending

Cluster ZWO

Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking

De werkgroep voor Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking (ZWO) is een zelfstandig functionerende werkgroep binnen de diaconie. Zij neemt het buitenlandse deel van het diaconaat voor haar rekening.

Werelddiaconaat

ZWO brengt de wereld dichterbij door specifieke projecten onder de aandacht te brengen in Duiven. Deze projecten komen uit het aanbod van Kerk in Actie. In een jaarlijkse werelddiaconaatdienst laten leden van de werkgroep hun grote betrokkenheid zien, vaak samen met (buitenlandse) betrokkenen bij een project.

Nepal

Een speciaal project van ZWO is Shree Prathana Mahila Samaj, een school voor analfabete vrouwen in Nepal. Het bijzondere aan dit project is dat het verder gaat dan alleen geldelijke ondersteuning en dat er persoonlijke betrokkenheid bestaat vanuit gemeenteleden met de stichting. Deze is opgericht door Urmila, een jonge vrouw die op haar 18e iets wilde doen aan het analfabetisme (65%) van vrouwen in Bhaktapur. Zij ging lesgeven aan vrouwen en later ook aan kinderen, en groeide van een huiskamer- naar een schoolonderkomen.

Noodhulp

Ieder jaar wordt 10% van de opbrengst van de ZWO-actie gereserveerd voor noodhulp. Denk daarbij aan acute noodsituaties door bijvoorbeeld aardbevingen, tsunami’s, orkanen of hongersnood.